Czesi zaczynają dzień od tej pasty. Zrobiłam ją raz i od tamtej pory jem co rano
Uwielbiam domowe pasty na kanapki, ile jednak można jeść smarowidła z jajek, fasoli czy awokado? W poszukiwaniu czegoś nowego natrafiłam na czeski specjał o nazwie celerová pomazánka. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Ma tyle witamin, co surówka, jest pyszny i sprawia, że zaczynam lekko poranek.
Jak zrobić czeską pastę selerową?
Jej głównym składnikiem jest surowy seler, który ścieram na drobniutkie wiórki razem z marchewką. Dokładam do nich grubo starte jabłko i sos majonezowy. Aby miał mniej kalorii, rozcieńczam go naturalnym jogurtem.
Ta pasta genialnie smakuje na świeżym pieczywie, zarówno tym białym, jak i razowym. Często jem ją na waflach ryżowych, a i z krakersami tworzy smaczną przekąskę. To także szybki i wygodny dodatek do gotowanych i pieczonych ziemniaków, który zastąpi jednocześnie sos i porcję warzyw.
Przepis: Czeska pasta selerowa
Smakowite smarowidło do chleba z surowych warzyw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Czeska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 112 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 średniego selera korzeniowego (200 g po obraniu)
- 1 marchewka
- 1 jędrne jabłko
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego lub czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywObierz selera i marchewkę, zetrzyj je na drobnym oczku. Zgnieć czosnek, a jabłko obierz, zetrzyj grubo i skrop sokiem z cytryny.
- Mieszanie pastyWymieszaj selera z marchewką i jabłkiem, dodając jogurt, majonez, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Czeska pasta z selera – wskazówki
Mój przepis to tylko jedna z wielu wersji czeskiej pasty, w której z powodzeniem można wymieniać składniki, a nawet bazę. Selera można ugotować, by smarowidło miało bardziej łagodny i orzechowy smak. Wygodnym rozwiązaniem jest ponadto seler konserwowy ze słoika.
W recepturze nie zawsze występują jabłko i marchewka, a za to pojawiają się inne dodatki, na przykład:
- posiekane jajka ugotowane na twardo,
- starty żółty ser, na przykład gouda lub edam,
- serek topiony,
- szynka albo miękka wędlina w stylu mortadeli,
- groszek konserwowy,
- zmielona mieszanka warzyw konserwowych,
- świeże liście selera,
- pełnotłusta czeska musztarda,
- sos Worcestershire,
- sos tatarski zamiast majonezu.
Dlaczego warto jeść surowy seler?
Nie każdy jest przekonany do tego warzywa, ale warto próbować, bo należy do najzdrowszych. Seler korzeniowy jest lekki i dość sycący, bo stugramowa porcja zapewnia tylko 30 kcal, a przy tym około 5 g błonnika.
Jedzenie tego korzenia pomaga uzupełniać poziom antyoksydantów i innych ważnych substancji, zwłaszcza witaminy K, jak również witamin C, B5 i B6. To także dobre źródło minerałów, a szczególnie potasu.
Dzięki bogactwu aktywnych związków seler działa przeciwzapalnie, pomaga utrzymać ciśnienie krwi w normie i obniżać poziom cholesterolu. Ze względu na właściwości moczopędne wspomaga też oczyszczanie organizmu i wspiera pracę nerek.